Ημερίδα "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Ποια είναι η σχέση της φωτογραφίας με την αφήγηση; Διαθέτει η φωτογραφία αφηγηματικότητα ή απλά «φυλακίζει» στιγμές του πλούτου του κόσμου και της ζωής; Έχουν κοινά «αφηγηματικά στοιχεία» οι δύο τέχνες; Πώς αξιοποιήθηκε η φωτογραφία από τους συγγραφείς ως ερέθισμα και άντληση ιδεών και στοιχείων για το στήσιμο ενός ολόκληρου μυθοπλαστικού σύμπαντος; Μπορεί η φωτογραφία να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά στην εκπαίδευση;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα δώσουν απαντήσεις ειδικοί ομιλητές στην ημερίδα που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Ημερίδα είναι συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού Π.Θ. (Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου), του Πανελλήνιου Όμιλου Φίλων της Αφήγησης (ΠΟΦΑ), των Γραφείων Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Προσχολικής Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας και της φωτογραφικής ομάδας OramaPhotos και έχει την ευγενική υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου.

Το θέμα της ημερίδας είναι:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» (παραλιακό συγκρότημα, κτίριο «Αλ. Δελμούζος», 3ος όροφος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, στις 16 Μαρτίου 2016, στις 18:00.

Ο τίτλοι των εισηγήσεων έχουν ως εξής:

Φωτογραφία, αφήγηση και δημιουργική γραφή, Τασούλα Τσιλιμένη, Αν. Καθηγήτρια Π.Θ.,

Φωτογραφία και αφήγηση: φανερές αποκλίσεις και υπόγειες συγκλίσεις, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Διευθυντής Μουσείου φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,

Χίλιες λέξεις ή μια σιωπή, Κωστής Αντωνιάδης, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας,

Μαθητικές δράσεις φωτογραφικών αφηγήσεων, Νικόλαος Γραίκος, Διδάκτωρ, Σχολικός Σύμβουλος Ν. Πιερίας,

Η φωτογραφία ως μέσο αφήγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία: ένα παράδειγμα εφαρμογής στην ιστορία της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, Ιωάννης Κοϊνάκης, εκπαιδευτικός.


Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη.


Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν και δυο εργαστήρια (15:30-17:30) με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων κατά προτεραιότητας εγγραφής.

Εργαστήριο Α’: Εισαγωγή στη συνειρμική φωτογραφική αφήγηση, Γιάννης Στρατουδάκης & Νατάσα Καρακατσάνη

Εργαστήριο Β’: Οργανώνοντας φωτογραφικές μαθητικές δράσεις φωτογραφικών αφηγήσεων, Νικόλαος Γραίκος

Πληροφορίες/εγγραφές για τα εργαστήρια: καθημερινά από 10:00-12:00 (εκτός Τετάρτης). Επικοινωνία με την κ. Ελένη Κονταξή στο τηλ. 24210 74744 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Στο χώρο της ημερίδας θα εκτίθενται φωτογραφικά έργα μαθητών/τριών της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, που δούλεψαν ομαδικά και με εμψυχωτές τους εκπαιδευτικούς Παλαμιώτου Β. και Χαρατσή Κ., τη διευθύντρια του σχολείου Μουζαλά Δ. και τη σχολική σύμβουλο Αργύρη Β.

INTRO project

gΤη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, στις 8 το βράδυ, στο εκθετήριο του κτιρίου Τσικρίκη (Ιάσονος με Γαμβέτα, Βόλος), η Φωτογραφική Ομάδα Φοιτητών/Φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυτοσυστήνεται, παρουσιάζοντας το πρώτο φωτογραφικό της project, με τίτλο INTRO.

Η Ομάδα δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 2015 και τα μέλη της είναι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες με ενδιαφέρον για τη φωτογραφία. Νέοι στο αντικείμενο κατά κανόνα, δούλεψαν από το Μάη μέχρι το Νοέμβρη πάνω στην ιδέα ενός κοινού project, που κατ’ αρχάς θα ενδιέφερε όλους τους συμμετέχοντες στον ίδιο βαθμό και, σε δεύτερη φάση, θα χρησιμοποιούσε οικεία εργαλεία με μεγάλες ωστόσο εκφραστικές δυνατότητες.

Στην έκθεση συμμετέχουν 18 μέλη της Ομάδας με ένα έργο τους, που μιλάει με εικόνα και λόγο ενταγμένα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο διάδρασης. Πρόκειται για αυτοπορτρέτα και γραπτή παρουσίαση των επιθυμιών εκείνων, που μέχρι στιγμής μένουν ανεκπλήρωτες για τον ένα ή άλλο λόγο. Η επιλογή αυτή, λειτούργησε για τους συμμετέχοντες ως πρόκληση για εμβάθυνση στη σημασία και το ρόλο του αυτοπορτρέτου, για ενδοσκόπηση, αλλά και για ειλικρινή συνδιαλλαγή με την τέχνη στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πέρα από τα επιμέρους όμως, το project συνολικά θα μπορούσε να αποτελεί δείγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι νέοι της χώρας μας σήμερα και πόσο η κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει την έκφραση των επιθυμιών τους, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Θα μπορούσε ακόμη, να απαντήσει σε ερωτήματα όπως, «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα συγκεκριμένα αυτοπορτρέτα και σ’ εκείνα που τα μέλη της ομάδας παράγουν καθημερινά και μοιράζονται στο διαδίκτυο;», «Πόσο η εικόνα μας διαμορφώνει τις επιθυμίες μας ή το αντίστροφο;», «Επηρεάζεται η μελλοντική πορεία ενός ατόμου από την εξωτερίκευση των οραματισμών του γι’ αυτή;» και άλλα.

Το project INTRO παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την τεχνική υποστήριξη του OramaPhotos.

Τη συμβουλευτική καθοδήγηση των μελών και την επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποίησε η Νατάσα Καρακατσάνη, υπεύθυνη συντονισμού της Φωτογραφική Ομάδας Φοιτητών /τριών του Π.Θ.

Συμμετέχουν οι Δημήτρης Ασίμογλου, Στέλλα Βακαλοπούλου, Νέστωρ Δημητράκης, Συμέλα Ηλιάδου, Δάφνη-Ευαγγελία Κάβουρα, Ευσταθία Κοϊτσάνου, Ειρήνη Λαζαρίδου, Ευθύμης Λεβέντης, Στάθης Μελαχρόπουλος, Ελένη Μπιώτη, Τόνα-Φωτεινή Νασίκα, Πηνελόπη Παλαιοδήμου, Ιωάννα-Μαρία Παπαδημητροπούλου, Κρυσταλλία Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνα Ρηγάκη, Ισιδώρα Σιμοπούλου, Νικόλας Τέζας, Μάρω Χαδίνη.

Χορηγός επικοινωνίας: Διαδικτυακό περιοδικό για τη φωτογραφία "fmag"

Έκθεση φωτογραφιών της Νατάσας Καρακατσάνη με τίτλο DESTINATION UNKNOWN

gTην Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, στις 20:30, στο ισόγειο του κτηρίου Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ιάσονος και Γαμβέτα), στο Βόλο, εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφιών της Νατάσας Καρακατσάνη, με τίτλο DESTINATION UNKNOWN. Την έκθεση απαρτίζουν πορτρέτα εφήβων που φιλοξενήθηκαν ή συνεχίζουν να φιλοξενούνται στον «Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Μακρινίτσας», της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ και αποτελεί μια αναφορά στο φαινόμενο των “παιδιών σε κίνηση”, τα οποία για λόγους επιβίωσης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου (καθημερινά, 18:00–21:00).

Τα εγκαίνια, αποτελούν το δεύτερο μέρος εκδηλώσεων αφιερωμένων στα παιδιά που μεταναστεύουν. Το πρώτο μέρος, πραγματοποιείται την ίδια μέρα, στις 18:00, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» και πρόκειται για την Ημερίδα με τίτλο «Α, όπως Αλλοδαπός, Ανήλικος, Άσυλο Αιτών», που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον «Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Μακρινίτσας», της ΑΡΣΙΣ. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η γνωριμία του κοινού με τον Ξενώνα και το έργο που επιτελείται σε αυτόν, η προσέγγιση θεμάτων που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική, η παρουσίαση και τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Π.Τ.Π.Ε. με τον Ξενώνα και, τέλος, η ευαισθητοποίηση ως προς την προστασία των δικαιωμάτων των “παιδιών σε κίνηση” σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Portfolio του φωτογράφου

Την Τρίτη 27/5/2014, στην αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος", του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμέων Τεχνών, στη Φλώρινα, ο Κώστας Παπαϊωάννου πραγματοποίησε Workshop με τίτλο "Portfolio του Φωτογράφου".

Το Workshop υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Μαθημάτων Κατεύθυνσης Εργαστηρίου του Τμήματος και αφορούσε το Portfolio του φωτογράφου, αλλά και του καλλιτέχνη γενικότερα, από την αρχική ιδέα έως την τελική παρουσίαση, αναλύοντας τις βασικές αρχές που διέπουν τη δημιουργία ενός portfolio.

Η παρουσίαση απευθυνόταν στους φοιτητές, τους απόφοιτους και τους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να συγκροτήσουν φάκελο για υποτροφίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και την αγορά εργασιας.

Ιστορίες από τη ζωή στην πόλη του Βόλου

Στις 2 Απριλίου 2014, η Νατάσα Καρακατσάνη, προσκεκλημένη της Αν. Καθηγήτριας Ειρήνης Νάκου, στο πλαίσιο τoυ Σεμιναρίου Τεχνών του 6ου εξαμήνου του Π.Τ.Π.Ε., μίλησε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη φωτογραφική αφήγηση και πώς αυτή δομείται κατά την υλοποίηση μια φωτο-ιστορίας.

Στόχος της παρουσίασης ήταν η εξοικείωση με τη φωτογραφία ως αφηγηματικό μέσο, ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, προκειμένου να δημιουργήσουν φωτογραφικές ιστορίες από τη ζωή τους στην πόλη του Βόλου. Οι ιστορίες αυτές θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, στις 14 Μαϊου.  

Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου, το οποίο πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι η σύνθεση της φυσιογνωμίας της πόλης μέσα από προσωπικές αντιλήψεις και βιώματα των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή. Αυτό θα επιτευχθεί με συλλογή των προσωπικών αντιλήψεων/βιωμάτων και τη μελλοντική δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μουσείου της πόλης του Βόλου με σχετικά μικρά κείμενα και φωτογραφίες.

 

Παρουσίαση του βιβλίου Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

gTο Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (Κατεύθυνση Λογοτεχνίας) του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Π.Θ., το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ., η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, το OramaPhotos, οι εκδόσεις Νεφέλη και το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Νεφέλη, σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 19:30, στο Αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο και για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η Νατάσα Καρακατσάνη, φωτογράφος, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού.

"Παρατηρώ": Η Φωτογραφία μέσα από την οπτική των δημιουργών της

gΑπό τις 19 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου φιλοξενήθηκε στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, η έκθεση φωτογραφίας «Παρατηρώ» των μελών της φωτογραφικής ομάδας «Ροές», της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Η Έκθεση, η οποία πραγματευόταν μια από τις βασικές χαρακτηριστικές ιδιότητες της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, που είναι το προσωπικό βλέμμα του δημιουργού. Επιμελητής της έκθεσης ήταν ο Κώστας Παπαϊωάννου, υπεύθυνος της ομάδας "Ροές".

Διαβάστε τη συνέντευξή του Κώστα Παπαϊωάννου στο ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ (neaflorina.blogspot.gr).

Σινεμά και Ψυχανάλυση

logo-akspaΤην Κυριακή, 4/5/2014, ολοκληρώθηκε το τρίμηνο πρόγραμμα "Σινεμά και Ψυχανάλυση", από την Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας - ΑΚΣΠΑ, που παρουσιάστηκε  στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Εκτός των μαθημάτων Λακανικής Ψυχανάλυσης που παρέδωσε ο Ρεζινάλντ Μπλανσέ, προβλήθηκαν οι ταινίες "Punch, drunk, love" του P. T. Anderson, "Cat on the hot tin roof" του Richard Brooks και  "The criminal life of Archibaldo de la Cruz" του Luis Bunuel. Η προβολή των ταινιών αποτέλεσε συνέχεια των μαθημάτων Λακανικής Ψυχανάλυσης, καθώς ακολούθησε συζήτηση με ομιλητές τους:
Ρεζινάλντ Μπαλνσέ, ψυχαναλυτή
Μαρία-Άννα Καρατζούνη, κλινική ψυχολόγο
Γιάννη Στρατουδάκη, φωτογράφο, editor

Το πρόγραμμα "Σινεμά και Ψυχανάλυση" συμπλήρωσε τις τρεις πρώτες ημερίδες, και αναμένεται α συνεχιστεί το Φθινόπωρο του 2014 με νέα θέματα.

Εισαγωγή στο Ντοκιμαντέρ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μακρινίτσας, στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία», οργάνωσε επιμορφωτικό σεμινάριο, δέκα οκτώ (18) ωρών, για σαράντα (40) εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειάς του, με θέμα «Η τέχνη ως εργαλείο στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία», από την Παρασκευή 13/12/2013 το μεσημέρι έως και το Σάββατο 14/12/2013 το απόγευμα.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με την τέχνη ως εργαλείο στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία μέσω θεωρητικών εισηγήσεων και βιωματικών εργαστηρίων ώστε να αξιοποιήσουν αυτή τους τη γνώση και να τη χρησιμοποιήσουν στις δράσεις που υλοποιούν στο σχολείο τους.

Ο Γιάννης Στρατουδάκης, ως προσκεκλημένος εισηγητής του Σεμιναρίου, μίλησε στους εκπαιδευτικούς για το Ντοκιμαντέρ και τους τρόπους κινηματογραφικής αφήγησης, το Σάββατο 14/12/2013, στις 11:30 π.μ.

Φωτογραφία και παιδαγωγικό παιχνίδι

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, ο Γιάννης Στρατουδάκης και η Νατάσα Καρακατσάνη, ως προσκεκλημένοι του Π.Μ.Σ. του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησαν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος για την αφηγηματική δύναμη της Φωτογραφίας και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο, με τη δημιουργία φωτογραφικών ιστοριών (Photostories).

 

Σημεία των καιρών

Τα μέλη του OramaPhotos συμμετείχαν, με την παρουσίαση αυτοτελών φωτογραφικών ιστοριών υπό τον γενικό τίτλο "Σημεία των καιρών", στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής με θέμα "Κόσμοι που αλλάζουν & σημεία των καιρών", που θα διεξήχθει στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου στην πόλη του Βόλου.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου και Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).

Η ιστοσελίδα του Συνεδρίου