Ρύθμιση οθόνης

Οι κατωτέρω οδηγίες είναι γενικές και καλύπτουν τον μέσο χρήστη, ώστε να βλέπει τις εικόνες όπως περίπου κατασκευάστηκαν.

monitor-calibr

Στην ανωτέρω εικόνα, εάν τα 2 αριστερά κομμάτια φαίνονται ίδια, πρέπει να ρυθμίσεις το "black point" της οθόνης. Εάν τα 2 δεξιά κομμάτια φαίνονται ίδια, πρέπει να ρυθμίσεις το "white point" της οθόνης. Εάν τα κομμάτια έχουν κάποια απόχρωση, ρύθμισε το "monitor gamma" για κάθε κανάλι χρώματος (color channel) ξεχωριστά.

monitor-patch1

Στάσου σε κάποια απόσταση από την οθόνη και παρατήρησε την ανωτέρω εικόνα, προσπαθώντας να διαπιστώσεις εάν το κεντρικό κομμάτι με συνεχές χρώμα φαίνεται σκοτεινότερο ή φωτεινότερο σε σχέση με το φόντο. Εάν κάποιο από αυτά τα δύο ισχύει, ρύθμισε το συνολικό "monitor gamma".

Οι οθόνες των υπολογιστών συχνά έρχονται από το εργοστάσιο ρυθμισμένες για εργασία γραφείου, κάτι που ίσως απέχει από το βέλτιστο για επεξεργασία και προβολή εικόνων. Για την βέλτιστη απόδοση χρώματος και τόνων, συνιστάται ένα σκοτεινό περιβάλλον και έτσι ώστε να μην πέφτει εξωτερικό φως στην οθόνη και ο θεατής να βλέπει μόνο το φως που η ίδια η οθόνη εκπέμπει.

Η ρύθμιση στα black/white points δεν απαιτεί ειδικό λογισμικό, χρησιμοποιούμε τα κουμπιά για φωτεινότητα/αντίθεση της οθόνης. Για τη ρύθμιση του monitor gamma απαιτείται ειδικό λογισμικό, όπως το Adobe Gamma (περιέχεται π.χ. στο Photoshop) ή το QuickGamma που είναι ελεύθερο λογισμικό. Πριν από αυτή τη ρύθμιση, πρέπει η θερμοκρασία χρώματος να έχει ρυθμιστεί στα 6500° κατά το sRGB standard (οι οθόνες γενικά έχουν OSD μενού ρύθμισης θερμοκρασίας χρώματος).

Η οθόνη πρέπει να είναι σε βάθος χρώματος 24bit. Στα 16bit δεν υπάρχει αρκετό color depth για σωστή ρύθμιση. Επίσης, άφησε την οθόνη να δουλεύει για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τις ρυθμίσεις.

Θα χρειαστείς λίγα λεπτά της ώρας για να ρυθμίσεις την οθόνη σου, αλλά ως ανταμοιβή πρώτον θα βλέπεις τις εικόνες όπως τις είδε ο δημιουργός τους και τις σχεδίασε για να προβληθούν, και δεύτερον όταν μοιράζεσαι τις εικόνες με άλλους θα ξέρεις ότι και αυτοί θα βλέπουν το ίδιο που εσύ βλέπεις.